nadpis
login
DomůVandryJiné akceNástěnkaOdkazyStarý web

Jiné příjemné akce

Zpět do výběru kategorií
Táboření na Vysočině 3.7 2022 - 9.7 2022
Kрам бам буля

Kram bam bulja je běloruský národní nápoj příjemné, lehce nasládlé chuti. Objevil se v 19. století v Litevském velkovévodství na území dnešního Běloruska. Byl považován za nápoj šlechty, protože obsahoval ingredience dovážené z Indie, které byly drahé. Mezi šlechtou byl velmi populární. K oživení jeho slávy došlo až na počátku 21. století.

Nápoj Kram bam bulja zpravidla obsahuje vodu, alkohol, extrakt z piniových oříšků, galangalu*) a pupenů borovice a přírodní med. Může se pít jak studený, tak i horký.

Na počátku 21. století zahájil opětovnou výrobu tohoto legendárního nápoje bohaté šlechty a šlechtických magnátů Běloruska běloruský výrobce z Minsku "Ivan Kupala".

Vyrábí druhy:

Панская (pánská), Хлебасольная (chlebově slaná), Паляўнічая (lovecká), Шчодрая (štědrá) a Сярдзітая (rozzlobená).

My jsme na Vysočině ochutnávali „Štědrou“, ve které plavou cedrové oříšky.


*) Galangal je koření typické pro asijskou kuchyni. Tato rostlina, v našich krajích často nazývaná také galgán, kalkán či siamský zázvor, je kořenovitého vzhledu a již na první pohled nezapře svou příbuznost s mnohem rozšířenějším zázvorem nebo kurkumou. Galangal však má narůžovělou barvu, je ostřejší a má výraznější vůni. Jeho chuť je nasládlá, citrusová, avšak pro něj charakteristická. Oproti zázvoru je o poznání tvrdší a spíše než strouhat se doporučuje krájet jej na tenké plátky. Skvěle se hodí do thajských a malajských pokrmů s kokosovým mlékem, hovězím masem nebo zeleninou. Galangal má také blahodárný vliv na lidský organismus. Historicky mu jsou připisovány afrodiziakální účinky a prokazatelně pomáhá trávení, roztahuje cévy a je mírně protizánětlivý.

© Sprinkler 2007 - 2008| Nahoru| XHTML 1.0 Strict| Valid CSS